grammatik, fransoser och sexism

Yo. Nu har jag nästan hunnit gå en vecka i skolan ju, herregud vad tiden börjar gå snabbt. Tycker iallafall att det är väldigt najs hittills, har dock inte fullt skolschema än men ändå en hel del att göra heh eftersom vi får läxor till varje dag..Men jag är fett motiverad. Älskar btw min lärare, hon är så rolig och väldigt bra på att förklara på franska. Fast känns som varje gång hon frågar om alla förstått är jag den enda som svarar nej hehe. Just nu jobbar vi med när man ska använda passé composé i dåtid och när man ska använda imparfait, hur man gör nekande fraser och lite sånt.
 
Klassen är också bra tycker jag. I början var jag lite förvånad för var så stor variation på oss elever, några är gifta och har flera barn, nåra (alltså många) pluggar franska för att kunna göra sin master på franska här i paris men några är också som jag dvs, studenter som nyss tagit studenten och inte har universitetsutbildning än. Vi är minstingarna hehe. Alla kommer från olika länder (och vissa har så himla svåra namn att uttala) som japan, brasilien, mexiko, hongkong, taiwan, syrien, grekland och lite allt möjligt. Jag är den enda från skandinavien! Kommer dock gå en fonetikkurs under andra halvan av terminen som är utformad efter de fel som skandinavier ofta gör eftersom vi gör samma uttalsfel, så då lär det nog bli motsatsen. Men det är roligt att lära känna så många olika människor.
 
Alltså förra veckan var jag på en jättemysig bar som hette la caravane och som var utformad som en husvagn typ, så mysig var den! Sen i helgen var jag ute för första gången här, var på en klubb som hette zig zag som var himla najs. Alltså först skulle vi gå till ett annat ställe, som jag misstänker är något mer fancy, och då blev jag nekad i dörren - pga MON PANTALON. Alltså mina byxor. Hade nämligen fladderbyxor på mig och inte kort kjol/klänning och höga klackar som majoriteten av alla andra tjejer som var där hade. Medans killarna hade vanliga byxor på sig. Blev så arg. Inte främst för att jag inte kom in utan för att fransmännen verkligen tar för givet att tjejerna ska vara så piffiga och liksom alltid finnas där för killarna. Finnas där och vara så snygga men också tysta som möjligt och bara ta plats när de blir tillsagda att göra det. Så annorlunda kultur verkligen och det är fel på så många olika plan.
 
Att frankrike är otroligt könsstereotypt och värderar ålderdomliga och förlegade könsroller högt märks också tydligt i skolan. Som ni kanske vet är franskan utformad efter maskulina och feminina ord istället för att dom använder "en" och "ett" som vi gör i svenskan - och när vi gör olika uppgifter på lektionen och vår lärare ska gå igenom dem slutar det ofta med att hon "antar" saker, som att det naturligtvis är en kille som frågar om någon vill gifta sig med honom - eftersom det syns av meningen att det är en tjej som har svarat på frågan - och då kan det ju absolut inte vara en tjej som har frågat en annan tjej om hon vill gifta sig med henne? Alltså sånna småsaker finns det så många av och jag vet inte hur jag ska ifrågasätta min lärare på bästa sätt (än) utan att förolämpa henne...
 
Annars börjar jag komma in mer och mer i mina vanor här, hittar maträtter jag gillar att laga, platser jag gillar att gå till och så vidare, men är så himla mycket mer jag vill se av paris, den här staden är verkligen grym hörrni. Så kom och hälsa på mig snälla <3. puss
 
jardin du luxenbourg. så grym. Som tillexempel idag när det varit vårigt och soligt ute hela dagen är det så härligt att bara gå runt här. Trodde inte jag skulle sakna träd och grönska så mycket som jag faktiskt gör - men jag har ju aldrig bott inne i en storstad förut så det kanske tar tid att vänja sig...
 
blir turistsession varje gång jag går nånstans eftersom det finns så många grejer som är najs att fota. här är josephine från tyskland och noura.
 
häromdagen kom jag alldeles för tidigt till skolan (TRE TIMMAR) för att jag missförstått en lapp, så då passade jag på att ta bussen till eiffeltornet och gå runt lite här.
 
 
inte så att jag kommit på denna idé själv heh, men det lyser verkligen upp fint i mitt rum här på kvällen när dessa är tända och det är mörkt ute. annars har jag bara en taklampa..
 
har köpt min favoritbok av donna tartt på franska för att bli bättre på språket. nu kanske ni tänker - varför köpa en amerikansk ÖVERSATT bok på franska?? men jag tänker såhär - om jag läser en fantastisk bok som jag redan kan handlingen på kommer jag komma in i språket snabbare, förstå mer och dessutom tycka att det är väldigt intressant att läsa den. En halvtimme om dagen ska jag läsa enligt min lärares rekommendationer för att bli kick-ass-bra snabbare. wish me luck.
paris | |
#1 - - Mamma:

Heja Hanna! Kul att läsa att du är på hugget!

Upp